بدون شک همانطور که جامعه شناسان و جرم شناسان نشان داده اند جرم معلول شبکه ای از عوامل و متغیرهاست یکی از این متغیرها، میزان رشد فرهنگی جامعه است بطوریکه رشد فرهنگی با میزان جرایم هر جامعه رابطه معکوس دارد یعنی در یک جامعه هر چه نرخ بیسوادی افزون تر باشد سطح آگاهی و شعور و فرهنگ اجتماعی پایین تر است. همانطور که میان فقر و جرم نیز رابطه مستقیم وجود دارد(یعنی به میزانی که فقر در یک جامعه بیشتر باشد، جرم نیز بالاتر است) میان سواد و جرم نیز رابطه وجود دارد. باید متذکر شد که مفهوم این سخن چنین نیست که طبقات مرفه یا تحصیل کرده مرتکب جرم نمی شوند. بلکه سخن در نرخ بزهکاری است، در طبقات تحصیل کرده به گواهی آمار میزان بزه کمتر است علت آن هم آگاهی و اشراف به عواقب بزه و خلاف و نیز تا حدودی عدم نیاز به جرایم خطرزا است. در عین حال به شهادت آمار و ارقام به صراحت می توان گفت که میان سواد و جرم رابطه مستقیم وجود دارد. یکی از اطلاعات قابل ارجاع و استناد، آمار مربوط به زندانیان است. غالب زندانیان در درجات مختلفی از ارتکاب بزه اعم از جرایم سبک و سنگین قرار دارند.
آخرین آمار زندانیان بزه کار کشور در تیر ماه 1389 تعداد 199486 نفر است. از این تعداد 13/53 درصد بیسواد هستند و 1 درصد نهضت سواد آموزی،33/06درصد دارای تحصیلات ابتدائی، 34/15 سیکل اول(سوم راهنمائی) و 14/67 درصد دیپلم و3/59 درصد بالاتر از دیپلم هستند. بعبارت دیگر حدود 81 درصد از زندانیان کشور دارای تحصیلات زیر سیکل(سوم راهنمائی) و بیسوادند و بیش از 17درصد آنها دارای سنین 19 تا 25 سالگی هستند، جوان بودن و فقدان سواد یا تحصیلات(آگاهی پائین)، دارای بیشترین ارقام در زندانیان است. این آمار بیانگر علائم بالینی یک جامعه ی جرم زاست.
برای کاهش جرم باید آستین ها را بالا بزنیم و آن را از سرچشمه بخشکانیم. جرم و به تبع آن “زندان” خود منبع تازه ای برای پایداری بزه است. با کاهش جمعیت زندانیان کیفری می توان یکی از منابع فراگیری جرم را به سستی کشاند. مدرسه، آموزش و پرورش و رشد فرهنگ و ادب داروی اصلی این درد و معضل اجتماعی است. بنیانگذاران جامعه یاوری فرهنگی با علم و آگاهی به این مبحث مهم اجتماعی از حدود سال1362 به این مهم پرداختند و در آغاز با تعمیر و مرمت و سپس با همت یاوران همدل و همراه با مدرسه سازی و آموزشگاه های شبانه روزی، سالن های چند منظوره، هنرستانهای فنی و حرفه ای برای آن گروه از دانش آموزانی که علاقه بیشتری به کارهای فنی دارند به مبارزه ای بی امان با فقر و جهل و جرم و بزه را شروع نمودند که حاصل آن احداث بیش از530 پروژه مدرسه سازی و هزاران دانش آموز تحت پوشش است. در حال حاضر جامعه یاوری بعد از گذشت چند سال از آغاز فعالیت خود در زمینه سخت افزاری(ساخت مدارس) رویکردی جدی به نرم افزاری مساله دارد و با انواع کمک های مالی و فرهنگی سعی در رشد و ارتقاء سطح علمی دانش آموزان دارد. من جمله اینکه همه ساله در تعدادی از مدارس خود در ایام تعطیلات نوروزی و در فاصله بین امتحانات نهایی خرداد ماه دانش آموزان مقطع پیش دانشگاهی بطور خاص کلاسهای تقویتی جهت آمادگی در کنکور را برای دختران و پسران دانش آموز تدارک می بیند که نتیجه برگزاری این کلاسها آمار قابل ملاحظه ای از قبول شدگان در کنکور سراسری با رتبه یک رقمی و دو رقمی است. توضیح آنکه کلیه قبول شدگان در کنکور سراسری که حائز رتبه یک رقمی یا دورقمی شده اند بورسیه جامعه یاوری می شوند و تا پایان تحصیلات دانشگاهی هر ترم به حساب این عزیزان وجهی واریز می گردد همچنین به دیگر دانش جویان و دانش آموزان که از نظر تحصیلی دارای معدل بالا هستند و رشته تحصیلی آنها مورد تایید جامعه یاوری تشخیص داده شوند نیز کمک هزینه تحصیلی پرداخت می گردد. این کار تا کنون با مشورت و معرفی مسئولین آموزش و پرورش استان های خراسان جنوبی، رضوی، هرمزگان، بوشهر، کردستان، آذربایجان، شاهرود، سیستان و بلوچستان و تهران انجام گرفته است. یکی دیگر از کارهایی که برای این دانش آموزان منطقه محروم از طریق جامعه یاوری انجام می شود. تهیه جزوات و کتاب های کمک درسی، تقویتی و سایر وسایل کمک آموزشی در مقاطع مختلف تحصیلی است. تجهیز مدارس به کتابخانه و تامین کتاب های مورد نیاز دانش آموزان، همچنین وسایل آزمایشگاهی از دیگر اقدامات جامعه یاوری در جهت رشد و تقویت عملکردهای آموزشی می باشد. تهیه لباس، کیف، کفش، عینک و لوازم التحریر برای بیش از دوازده هزار دانش آموز تحت پوشش جامعه یاوری از دیگر اقدامات جامعه یاوری به مدد نیت خیر و همت والای شما یاوران گرامی است. تعداد دانش آموزان و دانشجویانی که از سال 1384 لغایت مرداد ماه 1389 تحت پوشش کمک های نقدی جامعه یاوری بوده، 6386 نفر می باشند. و مبلغ پرداختی جهت بورسیه، کمک هزینه تحصیلی و خرید اقلام فوق الذکر جهت این عزیزان 2/050/000/000ریال است. امید که این حرکت خداپسندانه و انسان دوستانه موجبات رشد و اعتلای فرهنگ و ادب میهن اسلامی و ارتقای سطح آگاهی و شعور اجتماعی را فراهم نموده و بتواند سهمی ولو ناچیز در تقلیل آمار جرم و بزه ایفا نماید و در این رابطه جامعه یاوری فرهنگی پذیرای هرگونه کمک فکری، قلمی، قدمی، هنری و مالی به هر شکل و هر میزان جهت پیشرفت و اعتلای هرچه بیشتر فرهنگ جامعه از طرف علاقه مندان خواهد بود.
کاروان دل به راه افتاده است
همدلـی همره این قافله باد
شعار ما: ” مدرسه سازی ولو با یک آجر، کمک به دانش آموز حتی با یک مداد “
آمار از سایت سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور استفاده گردیده است.
اصغر حیدری منفرد